Marka Nedir

Amerika Pazarlama Derneği’nin tanımına göre marka; “ürünlerini satışa sunan kişilerin söz konusu bu ürünleri tanımlamak ve piyasadaki diğer emsallerinden ayırabilmek için kullandıkları isim, sembol, tasarım veya bunların çeşitli kombinasyonlarıdır.

Bir başka tanıma göre ise marka, aynı ya da farklı, çeşitli niteliklerde ve sektörlerdeki ürün/hizmetlerin birbirinden kolayca ayrılmalarını sağlayan, yapılan ürün/hizmet dizaynları ve çalışmaları ile benzerlerinden farklılaştırılan, ürün ile birlikte onu piyasaya sunan kişileri ve firmaları da tanımlayan, basım ve yayım yoluyla geniş kitlelere duyuran, tanıtan, onları başkalarının taklit etmesi ya da haksız davranışları karşısında ait olduğu ülkenin ya da

uluslar arası hukuk kurallarının çerçevesinde koruyan; isim, sözcük grubu, harf, rakam, renk, şekil, ve dizaynların birleşimidir .

Marka kavramı hem üreticiye hem de tüketiciye çeşitli yararlar sunmaktadır. Marka, üreticilere markanın taklitlere karşı yasal olarak korunması, mal-tüketici arasındaki iletişimde etkinlik sağlanması konularında yardımcı olurken tüketiciye de prestij sağlama, koruma, satış garantileri, bakım olanakları vb. konularda faydalı olmaktadır. Marka, çoğu zaman tüketici için malın bir çeşit sigortası bir bakıma malın güvencesidir .

Türkiye' de Markaların koruma altına alınmasının güncel hale gelmesi 1995 yılından sonra başlamıştır.1995 yılında 556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname yürürlüğe girmiş ve bu tarihten sonra da işletmeler kullanmakta oldukları ve kendilerini diğerlerinden ayırt etmeye yarayan isim, şekil v.b. ibarelerle kullandıkları markalarını tescil ettirerek koruma altına aldırmaya başlamışlardır. 

Türkiye sınırları dahilinde faaliyet gösteren her İşletme (ister hizmet sektöründe olsun ister ticaret, yani belirli bir emtia üretim ve satışı sektöründe olsun) muhakkak bir marka kullanmakta ve bu marka vesilesiyle de müşterilerince tanınmaktadır. Markayı önce tanıtmak ve daha sonra tescil ettirmek düşüncesi Hak sahiplerini, haklarının kaybı ile yüz yüze getirebilmektedir. Türk Patent Enstitüsü'nce Tescil edilmemiş olan markanız yasal olarak size ait değildir. 

Türk Patent Enstitüsü' nde Tescil Müracaatları başvuru tarihine göre işlem görmekte olduğundan, koruma altına alınmamış Marka, Hak Sahibi tarafından tanıtılmaya çalışıldığı dönemde, başka bir başvuru sahibi tarafından tescil altına alınabilmekte ve bu durumda Hak Sahibinin yasal yollara müracaat ederek hakkını ispat etmesi gerekmektedir. Böyle bir hak hırsızlığı ile karşılaşılması, gerçek Hak Sahibinin ya markasından vazgeçmesine yada maddi ve manevi açıdan yıpranmasına neden olmaktadır. 

Marka sahiplerinin kullanmakta oldukları markalar ile ilgili çok büyük yanılgıya düştükleri bir diğer husus da TİCARET ÜNVANLARI dır. Ticaret ünvanlarında yer alan ve sahiplerince marka olarak kullanılan ibareler, Ticaret siciline kayıt ettirilmiş olmakla 556 Sayılı Markaların Korunması Hakkında KHK hükümlerince korunmamaktadır. İşletmelerce bu şekilde Ticaret sicile kayıtlı ancak Türk Patent Enstitüsü' ne kayıtlı olmadan kullanılan bu markalar, zaman içinde aynı yada benzer ibareyi Ticaret Ünvanında kullanan yada kullanmayan başka bir işletme tarafından Marka siciline tescil ettirilebilmektedir. Bu durum bazı hallerde, önce hareket ederek markayı tescil ettirmiş olan tarafın yasal yollara müracaatı sonucu mahkeme tarafından Ticaret Ünvanının değiştirilmesine karar verilmesi ile sonuçlanabilmektedir. 

Markanızın tescille korunmaması durumunda; aşağıdaki tüm haklar; geri döndürülemez şekilde “ilk gelen alır” prensibine göre kanunen başvuru yapacak diğer kişi yada kuruluşlara geçecektir.

  • Tescil başvurusu ile birlikte 10 yıl sürecek bir koruma süreci başlayacaktır.
  • Diğer kişi ve kuruluşların bu markayı kullanması ve haksız rekabet unsurları ile taklit – kopya gibi kanunsuz uygulamalarını önlenebilir olacaktır.
  • Markanın devir, satış, franchise, bayilik ve lisans verilmesi gibi tüm ticari hakları elde edebileceksiniz.
  • TSE Kalite Belgelendirmesi – Garanti Belgesi - COM.TR uzantılı internet adreslerini alınması işleminde zorunlu bir aşama tamamlanmış olacaktır.

    Türk Patent Enstütüsü Onaylı Marka Vekillerimizle araştırma ve tescil hizmetlerini güvenle gerçekleştiriyoruz.

Gerekli Evraklar:

Şirket veya ürün kimliğinizi yasal güvencelerle koruyun.

Dünyada her yıl yüzbinlerce sahte / taklit ürün girişimi marka tescili ile önleniyor. Yine binlerce fason üretim marka sahiplerince durdurulup, maddi yaptırımlara tabii tutuluyor. Yetkisiz tabela konumlandırmalarının önüne geçiliyor. Alan adlarının üçüncü şahıslarca kullanımı uluslararası düzeyde önleniyor.

Marka sahibi olmak size ne kazandırır?

  • Ürün, hizmet ve ticari faaliyetinizi taklit edilme risklerinden korur.
  • Kurumsal itibarınızı yükseltir.
  • Tescilli logonuzu garanti altına alır
  • com.tr gibi kurumsal alan adlarında faaliyet yürütme yetkisi kazandırır.
  • Tabela, basılı ve dijital yayımlar başta olmak üzere her konuda size yasal güvence sağlar

Marka Tescili İçin Gerekli Belgeler

      Marka tescili için başvurduğunuzda, işlemlerin başlaması için aşağıdaki belgelerin hemen bize ulaştırılması gerekir.
      Belgeleri 
            info@zeplinsoft.com adresine gönderebilirsiniz

Marka Tescil Süreçleri

Marka tescil başvurusu yapılmadan önce mutlaka marka benzerlik araştırması yapılması gerekmektedir. Marka benzerlik araştırması olumlu olan markalar ilgili dilekçe ve belgelerle Türk Patent enstitüsüne girişi yapılır. Tpe’ye girişi yapıldığı gün,tarih,saat olarak markanın koruması başlar. Marka bu aşamadan sonra uzman incelemesine gider ve herhangi bir olumsuzluk söz konusu olmaz ise marka her ay Tpe tarafından yayınlanan markalar bültenine çıkar. 

Bültende kalma süresi 3 ay olup bu süreç sonunda herhangi bir itiraz ile karşılaşılmasa marka tescil belgesi düzenlenip tarafımıza gönderilir. Tüm bu süreçler 12-14 ay sürmektedir. Fakat markamızın koruması başvuru yaptığımız tarih itibariyle başlamaktadır.

SİPARİŞ VERİN

Sormak istediğiniz her tür soru için iletişim bölümünden bize yazabilirsiniz.

SORULARINIZ İÇİN 7/24 ARAYIN
(552) 870 58 50